INGREDIENSER:

4 PERSONER

Oksemørbrad eller –filet
3/4 kg velhængt
Salt 1 tsk.
Peber ½ tsk. friskkværnet
Smør 100 g
Løg 2 dl hakket
Champignon 250 g
Mel 2 spsk.
Bouillon 4-5 dl
Cherry (U) 3 spsk.
Tomatpuré 2 spsk. konctr.
Sennep ½-1 tsk. tør gul
Crème fraîche 1-1½ dl
(U) = kan udelades

Bøfstroganof

Denne ret er én af Ruslands internationalt kendte retter, som man får serveret mere eller mindre autentisk overalt i verden. Denne opskrift er ualmindelig god, en arv fra en russisk jøde. Du kan godt komme flåede tomater i retten eller undlade sherry og i stedet for komme paprika i. Kødet skal altid være af fineste kvalitet, velhængt og fuldstændig fri for fedt og sener. Jo kortere stegetid kødet kræver, jo bedre stroganof får du. Bedst er selvfølgellig oksemørbrad eller -filet, men retten kan også laves af andre kødstykker, men så er det bare ikke "ægte stroganof" længere. Kødet skæres i lange, tynde strimler, ca. 5 cm og drysses med salt og peber. Halvdelen af fedstoffet brunes og heri svitses hakket løg og istandgjorte, tørrede champignoner skåret i skiver, melet drysses over under omrøring og bouillon spædes ved. Der røres i saucen til den er jævn, den smages til med sherry og tomatpuré blandet med gult sennepspulver. Saucen småkoger 10 min. uden låg.

Kødet brunes ved rask varme i resten af fedtsoffet, evt. skal det brunes i to portioner, hvis man ikke har en meget stor pande. Når det er pænt brunt, men endelig ikke branket, kommes det i saucen, panden koges af med lidt bouillon, som også hældes i saucen og retten småsnurrer ca. 10-15 min. Hvis man har kød af fineste kvalitet, bør en stroganof aldrig koge længere, men selvfølgelig må du prøve dig frem og vente med at servere retten, til den er mør. Lige inden retten serveres, tilsættes crème fraîche og saucen smages til. Serveres med løse ris (evt. brune ris – fås i specialforretninger) og evt. smørdampede ærter eller grøn salat. Har du ikke crème fraîche i huset kan retten godt jævnes til sidst med flødeost (70 % fedtindhold) udrørt i lidt lunkent vand, ymer eller piskefløde rørt med lidt citronsaft.